Переглянути всі підручники
<< < 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 > >>

 

     
   
  3. Харчування. У період від XV до XVIII ст. їжа простих лю­дей складалася в основному з рослинних продуктів. Скорочення споживання м'яса в Європі було пов'язане з різким зростанням на­родонаселення. Селянин харчувався переважно просом або кукуру­дзою, раз на тиждень їв м'ясо, а на ринок ніс кращу частину своєї продукції: пшеницю, яйця, птицю, цапенят, телят, ягнят. На початку XVII ст. працівники мідних рудників у Верхній Саксонії (Німеччина) могли на свій заробіток харчуватися лише хлібом, кашею й овочами. А нюрнберзькі ткачі-підмайстри скар­жилися, що одержують м'ясо лише тричі на тиждень. Солонина (солона яловичина або свинина) входила до убогого м'ясного раціону європейської бідноти від Франції до Росії. Основними продуктами харчування простого люду були сир і риба. У той час у річках ще було багато риби. Луара славилася своїми лососями й коропами, а Рейн — окунями. Води північних морів були багаті на оселедці. Народними напо­ями були пиво й вино. Різноманітні сорти пива пили в країнах Північної Європи. В Іспанії, Португалії, Італії і Франції відда­вали перевагу вину, що було доступне всім верствам населен­ня. У країнах Східної Європи пили квас. Для готування їжі використовували місцеві прянощі: тім'ян, майоран, лавровий лист, аніс, часник. Багаті й знатні люди обмежень у їжі не знали. Столи арис­тократії ломилися від вишуканої і дорогої їжі. В особливі соуси додавалися рідкісні продукти: перець, мигдаль, амбра, розова вода тощо. «Багатими» вважалися страви, приготовані з великою кількістю прянощів: корицею, гвоздикою, мускусним горіхом, імбиром. Уже в XVI ст. загальноприйнятим стає використання за сто­лом ложки. Кожний співтрапезник мав персональний кубок, свою тарілку (олов'яну або дерев'яну, золоту або срібну). Поступово європейці звикли користуватися виделкою. Багато страв їли руками, особливо це стосувалося м'ясної їжі, яка переважала за столом. Тому в деяких будинках під час їжі прислуга часто подавала посудини «для миття рук». Солодке життя. Фламандський картограф Ортелій у 1572 р. писав: «Цукор, який раніше можна було дістати тільки в крамницях аптекарів, що тримали його для хворих, тепер поглинають через обжерливість. Те, що ко­лись служило ліками, служить нам їжею». Цукор у деяких європейських краї­нах залишався розкішшю до кінця XVI ст. Екзотичним фруктом вважалися апельсини. Їх зберігали як цінність від Різдва до травня. У кращих європейських будинках подавали арабську каву, мексиканський шоколад, китайський чай. Уживання міцних
 
   
     

 

Переглянути всі підручники
<< < 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 > >>
Хостинг от uCoz